Βιάζεσαι και εσύ να χρησιμοποιήσεις τη λέξη από “α” (όπου΄”α” αποτυχία); Τότε ξεκαθάρισε στον εαυτό σου ότι πρέπει να ξεχωρίζεις ανάμεσα σε προσωρινή ήττα και τη (συνεχή) αποτυχία.

Δεν πειράζει να χάνεις και κάποιες φορές. Συμβάνει σε όλους μας, ακόμα και στους καλύτερους από μας.

Ο Einstein είπε για τον εαυτό του ότι σε 99% των περιπτώσεων τα αποτελέσματα που έβγαζε μπορούν να θεωρηθούν λάθη/λανθασμένα (αυτό δηλαδή που θα κατηγοριοποιούσαμε σαν αποτυχία), αλλά την 100ή φορά πετύχαινε. Ο Thomas Edison προσπάθησε επίσημα πάνω από 10.000 φορές μέχρι να βρει τρόπο να φτιάξει τη λαμπτήρα πυρακτώσεως. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι και άλλοι άνθρωποι όπως π.χ. ο Henry Ford ή στις ημέρες μάς ο Elon Musk ή ο Richard Branson κάνανε πολλά λάθη και αισθάνθηκαν “ηττημένοι” σε κάποιες περιπτώσεις.

Αυτό όμως που δεν έκαναν παρόλα αυτά ήταν να γίνουν μόνιμη αποτυχία. Όπως έναν μποξέρ, πέσανε κάτω και μπορεί να ήταν πολύ κοντά σε ένα “knock-out”. Αλλά αντί για να μα μείνουν κάτω σηκώθηκαν τουλάχιστον μία φορά περισσότερη από όσες πέσανε κάτω.

Ο Napoleon Hill έιχε δίκιο όταν έγραψε τις παρακάτω δύο πτυχές της αποτυχίας στο best-seller του Think and Grow Rich” (υπάρχει και στα Ελληνικά) που δημοσίευσε το 1937:

“Κάθε αντιξοότητα, κάθε αποτυχία, κάθε καρδιακό φέρει μαζί της ένα σπόρο ίσου ή μεγαλύτερου όφελους”

και

“Πρωτού η επιτυχία έρθει στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι δεδομένο ότι θα συναντήσει την προσωρινή ήττα, και ενδεχομένως και κάποια αποτυχία. Όταν κάποιος ηττηθεί, η πιο λογική κίνηση είναι να παραιτηθεί. Αυτό ακριβώς κάνει η πλειοψηφία των ανθρώπων. Περισσότεροι από 500 από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα μας είπαν στο συγγραφέα ότι η μεγαλύτερη επιτυχία τους ήρθε μόλις ένα βήμα μετά την ήττα τους.”

Έχεις και εσύ εμπειρία με το να έρθεις κοντά σε μία ‘αποτυχία’ και κατάλαβες ότι πρόκεται απλά για προσωρινή ήττα; Πως αντιμετωπίζεις την αποτυχία ή ήττα; Θα χαρούμε να διαβάσουμε την απάντησή σου στα σχόλια παρακάτω.

Φωτογραφία: flickr user Chris Potter, used under Creative Commons licence (CC BY 2.0)

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Sharing = Caring

Μοιράσου το! Μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλους. Ευχαριστούμε!