Μήπως και εσείς δεν μπορείτε πια να ακούσετε την λέξη ‘κρίση’? Από το 2008 μας ακολουθάει συνεχώς. Πως όμως μπορεί κανείς να αποφύγει την λέξη, και ακομα πιο σημαντικό, την ίδια την κρίση? 

„Σκέψου και γίνε πλουσιος“, η κρίση και τα λάθη

Αν θυμάμαι καλά ήταν το 2011 όταν για πρώτη φορά διάβασα το βιβλίο «Think and grow rich» του Napoleon Hill. Υπάρχει και στα Ελληνικά και έχει τον τίτλο „Γίνετε πλούσιοι με την δύναμη της σκέψης“ (κατά την δική μου γνώμη μια ανεπαρκής μετάφραση του Αγγλικού τίτλου…). Έχει μεν να κάνει με το να γίνεις οικονομικά πλούσιος, αλλά όταν θα το διαβάσετε – πράγμα που προτείνω οπωσδήποτε – θα καταλάβετε ότι δεν μιλάει μόνο για τον οικονομικό πλούτο. Δεν θα πω περισσότερα για το βιβλίο σε αυτό το άρθρο, γιατί μάλλον θα γράψω σύντομα ένα ξεχωριστό άρθρο σχετικά.

Το βιβλίο του Napoleon Hill είναι για μένα, μαζί με το βιβλίο «The Four Hour Workweek» του Tim Ferris, το βιβλίο που με επηρέασε το περισσότερο στην ζωή μου, τουλάχιστον όσον αναφορά τον τρόπο ζωής («lifestyle») που μπορεί να έχει κάποιος και το πώς μπορείς να κατακτήσεις ακόμα και μεγάλους στόχους (ή «όνειρα»,ή «οράματα»).

Όσον αναφορά την λέξη «κρίση» μπορώ να σας πω ότι στο βιβλίο του Hill η κρίση παίζει έναν σχετικά μεγάλο ρόλο. Όταν θεωρούμε ότι «κρίση» είναι, κατά κάποιον τρόπο, το ίδιο με «λάθος», τότε ισχύει ακόμα περισσότερο. Θα έλεγα ότι πολλές φόρες όταν περνάμε μια κρίση είναι γιατί κάναμε κάποιο λάθος (αν και πολλές φόρες ψάχνουμε το λάθος κάπου αλλού, δηλαδή σε άλλους).

O Hill λέει:

«Every adversity, every failure, every heartache carries with it the seed of an equal or greater benefit.»

δηλαδή

«Κάθε εμπόδιο, κάθε λάθος, κάθε στενοχώρια φέρνει μαζί του/της τον σπόρο για έναν όφελος εξίσου μεγάλο ή ακόμη πιο μεγάλο.»

Το θέμα του να κάνεις (πολλά και σπουδαία) λάθη, όπως λένε πολλές φόρες στα σύγχρονα άρθρα «fail big, fail often» η «fail big and gloriously», είναι επίσης ένα θέμα για ένα ξεχωριστό άρθρο. Εδώ ο σκοπός μου είναι να πω ότι προσωπικά πιστεύω 110% ότι σε κάθε λάθος / κρίση κρύβεται μια ευκαιρία. Κάποιες φόρες αυτή η ευκαιρία μπορεί να είναι τεραστία.

Για να φτάσουμε σε μια κατάσταση κρίσης, κάτι προφανώς πήγε στραβά. Κάποιες φόρες φταίμε εμείς, άλλες φόρες φταίνε άλλοι ή κάτι άλλο. Στην παρούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα έγιναν σίγουρα πολλά (μικρά και μεγάλα) λάθη. Αλλά (σε αυτό το άρθρο) δεν είναι η ώρα τώρα να ψάξουμε ποιός, τι και που. Προς το συμφέρον μας είναι μόνο η ερώτηση του πως η κρίση αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία.

Στον τομέα των startups σίγουρα η κρίση είναι, και θα είναι και ακόμα πιο πολύ, μια ευκαιρία.

  • Τώρα «ξυπνάει» αυτός ο τομέας. Πολλοί που μέχρι την κρίση είχαν ιδέες αλλά δεν έκαναν τίποτα γιατί είχαν μια «σίγουρη» δουλειά φοβόντουσαν το «ρίσκο», τώρα προχωράνε με την ιδέα τους.
  • Βγήκαν τα «Open Coffees» στο φως της ημέρας, τα Ελληνικά «startup events» και startup ιστοσελίδες βρίσκονται παντού.
  • Υπάρχει χρηματοδότηση από investors
  • κλπ, κλπ

Μπορεί να ήταν η απελπισία του κόσμου ο λόγος για να τολμήσει τώρα πιο πολύ, δεν ξέρω, αλλά δεν με νοιάζει και τόσο, αρκεί που έγινε το πρώτο βήμα.

Ελπίζω πως σύντομα τα startups και το «modern entrepreneurship» θα γίνουν και κομμάτι με το οποίο προσπαθούν και πολιτικά κόμματα να ξεχωρίσουν τον εαυτό τους από αλλά κόμματα, δηλαδή σχετικά με το τι κάνουν για να υποστηρίξουν όσους θέλουν να φτιάξουν «κάτι δικό τους». Σε άλλες, μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό (Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Βερολίνο,…) βλέπουμε ότι μαζεύονται startups / entrepreneurs για να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα, και ο κάθε ένας μας, αν έχει όρεξη, μπορεί να πάρει μερος σε αυτό. Αλλά αυτό είναι επίσης κάτι για ένα ξεχωριστό άρθρο 🙂

«Λεφτά υπάρχουν»… ε…, σίγουρα υπάρχει ελπίδα

Άρα, έχω μεγάλες ελπίδες ότι αυτή η κρίση μπορεί να είναι και θα είναι κάτι πολύ θετικό. Τουλάχιστον για αυτούς που δεν αφήνουν τα ΜΜΕ να τους επηρεάζουν αρνητικά και που πραγματικά θέλουν να βρουν κάτι θετικό σε κάθε αρνητικό.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κρίση σαν ευκαιρία; Έχετε παραδείγματα ότι είναι όντως έτσι? Η λετε ότι είναι όλο χαζομάρες και είναι μια κατάσταση χωρίς τίποτα θετικό; Θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σας, την οποία μπορείτε να γράψετε κάτω στο πεδίο για τα σχόλια.

Φωτογραφία: flickr user Duncan Hull, used under Creative Commons License (CC BY 2.0)

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Sharing = Caring

Μοιράσου το! Μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλους. Ευχαριστούμε!