Σε αυτήν την συνέντευξη ακούμε κάποιες πολύτιμες εμπειρίες του David σχετικά με το πως μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με μια δική του ιστοσελίδα, κυρίως με affiliate μάρκετινγκ ή με Google AdSense. Ο David μας παρουσιάζει σε 6 βασικά βήματα τον τρόπο για να ξεκινήσουμε ακόμη και σήμερα!

Κάτω από το βίντεο θα βρείτε τα links που αναφέραμε σε αυτό το επεισόδιο και το γραπτό κείμενο της συνέντευξης. Μοιραστείτε την γνώμη σας για την συνέντευξη στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου.

 

Links

 

Αντίγραφο

Startup Minds

Σας χαιρετούμε όλους θερμά στο πρώτο μας επεισόδιο με συνεντεύξεις με Ελληνικά startups. Ξεκινάμε σήμερα με κάποιον από την δική μας ομάδα, δηλαδή την ομάδα του Startup Minds.

Πριν ξεκινήσουμε με την πρώτη μας συνέντευξη θα θέλαμε να πούμε το εξής:

Η λέξη startup μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Για εμάς, ένα startup δεν είναι μόνο μια εταιρία σαν την facebook, twitter, uber, airbnb κλπ που βγάζουν τα λεφτά ή που δεν βγάζουν τα λεφτά ακόμα αλλά έχουν μια τεράστια αξία μετά από μόνο 18 μήνες, όπως η Uber και η airbnb.

Για μας ένα startup μπορεί να είναι επίσης ο υπάλληλος που αποφάσισε να φτιάξει κάτι ‘δικό του’ παράλληλα με την κανονική του εργασία, ή αυτός που αποφάσισε να παραιτηθεί από μια λεγόμενη ‘σίγουρη’ δουλειά για να γίνει ένα ‘1 man show’ σαν ελεύθερος επαγγελματίας.

Σήμερα λοιπόν, θα έχουμε μαζί μας τον David Altmann ο οποίος είναι ένας από τους 3 συνιδρυτές αυτής της ιστοσελίδας, το StartupMinds.gr

David, καλώς ήρθες και ευχαριστούμε που σήμερα θα μοιραστείς τις γνώσεις σου μαζί με όλους μας.

 

David

Καλώς σας βρίσκω, Φώφη και Αλέξανδρε, και χαίρομαι επίσης που μπορώ να μοιραστώ με το κοινό αυτό που έμαθα τα τελευταία περίπου 3 χρόνια που έχω την δική μου επιχείρηση.

 

Startup Minds

Πολύ ωραία. Παρακαλώ πες μας μέσα σε 3 λεπτά ποιος είσαι και τι είδους επιχείρηση έχεις.

 

David

Πολύ ευχαρίστως. Λοιπόν, είμαι ο David, γεννήθηκα το 1977 και μεγάλωσα στην Βαυαρία της Γερμανίας. Για αυτό με συγχωρείτε αν τα Ελληνικά μου δεν είναι πάντα τέλεια. Το 2006 αποφάσισα να μετακομίσω στην Ελλάδα. Το θεωρώ πολύ καλή κίνηση γιατί εδώ ξεκίνησα το 2009 περίπου να ασχολούμαι με τη λεγόμενη επιχειρηματικότητα, συγκεκριμένα το πώς μπορεί κανείς να φτιάξει μια δική του επιχείρηση που βασίζεται σε κάτι που του αρέσει και που εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα του Ίντερνετ.

Όλα ξεκίνησαν όταν διάβασα το βιβλίο του Tim Ferriss με τον τίτλο „The 4 Hour Workweek“. Έχω γράψει ένα άρθρο για αυτό με τίτλο «Το ιδανικό Startup;» στην ιστοσελίδα μας εδώ στο StartupMinds.gr, άρα δεν θα το εξηγήσω παραπάνω τώρα.

Μετά το βιβλίο έψαχνα κάτι που μπορεί να γίνει η βάση για το δικό μου startup, κάτι το οποίο έχει και την δυνατότητα για ‘αυτόματο πιλότο’, δηλαδή να μην πρέπει να το προσέχω συνέχεια αφού το χτίσω, για να ζήσω περισσότερο. Γιατί αυτό, για μένα, είναι όλο το νόημα.

Και βρήκα τελικά το θέμα του internet marketing και πιο συγκεκριμένα του affiliate marketing, δηλαδή το να φτιάχνεις ιστοσελίδες για συγκεκριμένα θέματα και να βγάζεις χρήματα από αυτές τις ιστοσελίδες.

Με λίγα λόγια, αυτό είναι που κάνω τώρα.

 

Startup Minds

Πόσες ιστοσελίδες έχεις αυτή τη στιγμή;

 

David

Συνολικά έχω 8 ιστοσελίδες. Μία βγάζει ένα ποσό το οποίο το θεωρώ ενδιαφέρον, τρείς από αυτές δημιουργούν ένα ποσό το οποίο το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον.

 

Startup Minds

Για τι είδος ιστοσελίδων μιλάμε εδώ;

 

David

Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες μου έχουν να κάνουν με διατροφή και γυμναστική, γιατί με ενδιαφέρει το θέμα. Είναι όμως σχεδόν όλες στα Γερμανικά προς το παρόν.

 

Startup Minds

Και πως βγάζεις λεφτά από αυτές τις ιστοσελίδες;

 

David

Με 2 τρόπους:

 • διαφημίσεις από την Google AdSense, και με
 • συγκεκριμένα προϊόντα που διαφημίζω

Με το Google AdSense δείχνω στην Google σε ποιές θέσεις στην ιστοσελίδα μου μπορεί να δείξει διαφήμιση. Όταν ένας επισκέπτης κάνει κλικ πάνω σε μια διαφήμιση, εγώ βγάζω ένα συγκεκριμένο ποσό. Το ποσό όμως συνήθως είναι μικρό, δηλαδή γύρω στα 10 λεπτά ανά κλικ. Άρα, εδώ μετράει ο αριθμός των επισκεπτών που έχεις στην ιστοσελίδα γιατί μόνο ένα συγκεκριμένο ποσό των επισκεπτών θα κάνει κλικ σε μια διαφήμιση που βλέπουν.

Το business model που κατά την δική μου γνώμη έχει ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον είναι το να φτιάξεις μια ιστοσελίδα γύρω από ένα συγκεκριμένο προϊόν. Αυτό είναι το λεγόμενο affiliate μοντέλο. Δηλαδή η ιστοσελίδα σου γίνεται ουσιαστικά ένα λεγόμενο «niche» για ένα συγκεκριμένο προϊόν, δηλαδή μία ιστοσελίδα που επικεντρώνεται σε ενα ειδικό θέμα, σε μία εξιδικευμένη αγορά. Για παράδειγμα: Έχω μια ιστοσελίδα για το γυμναστικό πρόγραμμα Freeletics που έγινε τελευταία πολύ τις μόδας, ειδικά στην Γερμάνια αλλά σιγά σιγά και σε άλλες χώρες όπως την Γαλλία, Ισπανία και Αμερική. Άρα, εκεί μιλάω μόνο για αυτό το πρόγραμμα: παρουσιάζω στον επισκέπτη της ιστοσελίδας μου για το τι είναι το Freeletics και γράφω για τις δικές μου εμπειρίες με το πρόγραμμα. Και επίσης ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να αγοράσει το προϊόν μέσα από την ιστοσελίδα μου.

 

Startup Minds

Τεχνικά πως γίνεται αυτό; Πρέπει να έχεις το δικό σου online shop η κάτι τέτοιο;

 

David

Όχι, καθόλου, και ευτυχώς.

Ουσιαστικά ο επισκέπτης βλέπει στην ιστοσελίδα μου και banner, ή λάβαρα που λένε ‘Αγοράστε τώρα’. Και αν κάποιος κάνει κλικ στο banner θα πάει στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος. Εκεί, όταν αγοράζει, εγώ παίρνω προμήθεια. Δηλαδή υπάρχει και από πίσω ένα σύστημα το οποίο αναγνωρίζει ότι ο πελάτης ήρθε από την δική μου ιστοσελίδα και ότι η προμήθεια είναι δική μου. Αλλά ευτυχώς με αυτά τα τεχνικά θέματα εγώ δεν πρέπει να ασχολούμαι καθόλου, τα κάνει όλα η εταιρία η όποια πουλά το προϊόν. Εγώ είμαι ουσιαστικά υπεύθυνος για το κείμενο στην ιστοσελίδα μου δηλαδή ώστε να είναι αρκετά καλό για να πει ο επισκέπτης «ΟΚ, είμαι έτοιμος να το αγοράσω».

Αυτό με λίγα λόγια είναι όλη η ουσία του affiliate marketing.

Και ανάλογα με το κόστος του προϊόντος και το ποσοστό που παίρνεις, τα έσοδα μπορούν να είναι αρκετά ενδιαφέροντα.

 

Startup Minds

Τις ιστοσελίδες τις φτιάχνεις μόνος σου; Αν ναι, είχες καμιά εμπειρία στο να φτιάχνεις ιστοσελίδες όταν ξεκίνησες;

 

David

Ναι, τις φτιάχνω μόνος μου. Και όχι, δεν είχα καμιά εμπειρία με ιστοσελίδες.

Ομολογώ ότι οι ιστοσελίδες μου δεν είναι ακριβώς έργα τέχνης. Αλλά, ενώ φυσικά και η οπτική εμφάνιση είναι κάτι σημαντικό, η γενική άποψη στον τομέα του affiliate marketing είναι: ‘content is king’, δηλαδή το κείμενο είναι αυτό που μετράει πρώτα από όλα. Και συμφωνώ με αυτό.

Το καλό είναι ότι έχει γίνει παρά πολύ εύκολο, και φθηνό, το να φτιάξεις μια ιστοσελίδα. Ειδικά προγράμματα σαν το WordPress είναι υπεύθυνα για αυτό. Και είναι και δωρεάν το WordPress!

ΟΚ, για να καταλάβεις τα βασικά θα πρέπει να μάθεις λίγα για το πώς να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα με το WordPress. Όποιος ψάχνει στο Ίντερνετ μπορεί πολύ εύκολα να βρει πληροφορίες για αυτό, και πολλές φορές αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης δωρεάν.

Εγώ προσωπικά αποφάσισα τότε να αγοράσω πρόσβαση σε online μαθήματα. Δεν θυμάμαι ποσό κόστισε αλλά δεν ήταν πολύ, νομίζω κάτω από 100 δολάρια. Ήταν μια καλή επένδυση.

 

Startup Minds

Πολύ ενδιαφέρον!

Ποσό χρόνο χρειάζεται κανείς να φτιάξει μια τέτοια ιστοσελίδα και να βγάζει και χρήματα;

 

David

Κοίτα, δεν υπάρχει εγγύηση για αυτό. Εξαρτάται και από το πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα. Αν θες να φτιάξεις μια affiliate ιστοσελίδα για ένα παλιό και γνωστό θέμα όπως ας πούμε ταξίδια, ασφάλειες ή ένα διατροφικό πρόγραμμα όπως τα Weight Watchers, ε… τότε θα έχεις πολύ μεγάλο ανταγωνισμό, δηλαδή πολλές ιστοσελίδες και πιο παλιές ιστοσελίδες στις οποίες συνήθως η Google δίνει καλύτερη θέση για τα σημαντικά keywords, δηλαδή τις λέξεις κλειδιά που ψάχνει ο κόσμος γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα.

Θα έλεγα ότι το να φτιάξεις μια βασική ιστοσελίδα θέλει από λίγες ημέρες, μέχρι 10-14 ημέρες, ανάλογα με το πόση εμπειρία έχεις και με το πόσο θέλει κάποιος να γράψει πριν δείξει στις μηχανές αναζήτησης σαν την Google ότι υπάρχει μια καινούρια ιστοσελίδα εδώ πέρα για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Κατά την δική μου εμπειρία το πότε κάποιος βγάζει τα πρώτα έσοδα εξαρτάται από τον ανταγωνισμό, όπως είπα προηγουμένως, και επίσης το πόσο καινούριο είναι το θέμα για το οποίο γράφει. Μια από τις ιστοσελίδες μου είναι για ένα πρόγραμμα διατροφής 10 εβδομάδων. Εκεί ήμουν ουσιαστικά ο πρώτος affiliate της εταιρίας που έβγαλε το πρόγραμμα. Άρα είχα, και έχω, χρονικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους που ξεκίνησαν πιο αργά. Όταν κάποιος ψάχνει στην Google για αυτό το πρόγραμμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρει την ιστοσελίδα μου στην 1η σελίδα των αποτελεσμάτων, και πολλές φορές στην 1η με 5η θέση για διαφορετικές λέξεις κλειδιά.

Εκεί ξεκίνησα νωρίς να βγάζω έσοδα.

 

Startup Minds

Νιώθεις άνετος να μας πεις πόσα βγάζεις, η πόσα μπορεί να βγάζει κανείς με αυτό το business model;

 

David

Συγκεκριμένα νούμερα δεν θα πω, αλλά είναι ένα ποσό από το οποίο μπορείς να ζήσεις. Αυτό εξαρτάται βέβαια από το ποσό που ο κάθε ένας νομίζει ότι χρειάζεται για να ζει άνετα.

Γενικά υπάρχουν πολύ καλές ιστορίες επιτυχίας στο affiliate marketing, ιδιαίτερα στην Αμερική. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο Pat Flynn από τη σελίδα Smart Passive Income. Αυτός κάθε μήνα παρουσιάζει πόσα λεφτά έβγαλε τον τελευταίο μήνα, το βλέπεις στην ιστοσελίδα του στην γωνία δεξιά πάνω. Προς το παρόν είναι περίπου 80-100 χιλιάδες, το μήνα!

ΟΚ, αυτός είναι ειδική περίπτωση, αλλά είναι ένα παράδειγμα προς τα που μπορείς να πας με το affiliate marketing. Και αυτός ξεκίνησε από το μηδέν, όταν τον απέλυσαν από την δουλειά του ως αρχιτέκτονας, και τώρα βγάζει τα λεφτά σε έναν τομέα από τον όποιο δεν είχε καμιά ιδέα. Και επίσης κάνει κάτι το όποιο λατρεύει να κάνει. Δηλαδή η απόλυσή του ήταν το καλύτερο που μπορούσε να συμβεί σε αυτόν.

Κι εγώ μπορώ να πω ότι είχα μήνες, αν και ελάχιστους, που τα έσοδα ήταν πάνω από 10.000 €. Πρέπει να πω όμως ότι συνεργάζομαι με κάποιον ο οποίος αναλαμβάνει το τεχνικό κομμάτι των ιστοσελίδων μου. Και αντί να τον πληρώσω σαν εργολάβο προτιμώ να τον κάνω συνεργάτη γιατί ξέρω ότι οι γνώσεις του ειδικά για το Search Engine Optimization ή SEO, δηλαδή τη βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων μου για τις μηχανές αναζήτησης σαν την Google, είναι πολύτιμες για τα έσοδα.

 

Startup Minds

Wow, ωραία τα νούμερα! Και ακούγεται πολύ εύκολο. Άλλα φαντάζομαι ότι πρέπει να ασχολείται κάποιος αρκετό χρόνο για να πετύχει αυτό και δεν γίνεται σε μια ημέρα. Έτσι;

 

David

Οπωσδήποτε! Κάποιες φορές μπορείς να πετύχεις ένα «καυτό θέμα» και να βγάζεις χρήματα γρήγορα. Συνήθως θα έλεγα χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Αυτό ισχύει ακόμα πιο πολύ αν κάποιος το κάνει παράλληλα με την κανονική του δουλειά, δηλαδή σαν υπάλληλος. Αυτό κάνω εγώ. Σημαίνει ότι μετά από την δουλειά πολλές φορές κάθομαι μέχρι τα μεσάνυχτα ή και πιο αργά στο laptop και βελτιώνω μια ιστοσελίδα ή φτιάχνω μια καινούρια. Εκεί μετράει το πόσο το θέλεις και αν προτιμάς να βλέπεις τηλεόραση ή να κουράζεσαι στο laptop. Αλλά μπορώ να πω ότι είναι μια ωραία κούραση. Δεν έχει καμιά σχέση με την κούραση σαν υπάλληλος, γιατί όταν είναι το δικό σου ‘μωρό’, ας πούμε, και έχεις ένα ενδιαφέρον για το θέμα και έχεις ένα στόχο που κυνηγάς, τότε μπορείς να δουλεύεις και 14 ώρες, και μόνο λίγος χρόνος από αυτό σου φαίνεται σαν ‘δουλειά’ (ή δουλεία).

 

Startup Minds

Αρά εσύ δουλεύεις ακόμα στην κανονική σου δουλειά. Το προτείνεις άραγε να μην παραιτηθεί κάποιος για να φτιάξει την επιχείρησή του, έτσι?

 

David

Κοίτα, αυτό είναι πραγματικά ένα περίπλοκο θέμα. Και δεν έχω βρει την σωστή απάντηση για αυτό.

Το μόνο σίγουρο για μένα είναι ότι κάποιος που είναι άνεργος αυτή τη στιγμή έχει μια καλή ευκαιρία να το ερευνήσει λίγο το θέμα. ΟΚ, συνέχισε να στείλεις βιογραφικά, άλλα δες το σαν ευκαιρία να βρεις ένα καλό θέμα για το όποιο μπορείς να φτιάξεις μια ιστοσελίδα. Ίσως, ποιος ξέρει, μπορείς να φτιάξεις μια ωραία ιστοσελίδα (ή παραπάνω από μια) που σου δίνει τα έσοδα που χρειάζεσαι και τον τρόπο ζωής που επιθυμείς. Άλλο καλό με το affiliate marketing είναι ότι μόνο χρειάζεσαι πρόσβαση στο Ίντερνετ και το laptop σου και μπορείς να δουλεύεις από σχεδόν παντού. Έχεις όρεξη να βλέπεις την θάλασσα ενώ δουλεύεις? Ωραία, θα πας στην Χαλκιδική και δουλεύεις σε ένα καφέ που έχουν δωρεάν WiFi. Έχεις όρεξη για βουνίσιο πανόραμα? Πάρε το laptop σου και πήγαινε στο Μέτσοβο.

Θαυμάζω τους ανθρώπους που καίνε τις γέφυρες από πίσω τους, δηλαδή παραιτούνται από την δουλειά τους, για να συγκεντρωθούν 100% στην καινούργια τους επιχείρηση. Αλλά είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν. Μεταξύ άλλων, χρειάζεσαι μεγάλη αυτοπεποίθηση και, αν έχεις σύντροφο, και υποστήριξη από τον σύντροφο.

Νομίζω πως, μολονότι είναι κουραστικό, είναι καλή ιδέα το αν έχεις δουλειά, τα βράδια να φροντίσεις την επιχείρηση σου. Το αίσθημα της οικονομικής ασφάλειας από την δουλειά σαν υπάλληλος είναι σημαντικό για πολλούς.

 

Startup Minds

Είπες πριν κάτι για αυτόματο πιλότο. Τι εννοούσες;

 

David

Εννοώ ότι τη στιγμή που η ιστοσελίδα βρίσκεται στην 1η θέση των αποτελεσμάτων στην Google για keywords που είναι σημαντικά για την δίκη σου ιστοσελίδα, τότε πολύ πιθανόν η ιστοσελίδα σου θα τρέξει για κάποιον καιρό σε αυτόματο πιλότο. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα πια για να έρθουν οι επισκέπτες από τους οποίους ένα συγκεκριμένο ποσό συνήθως αγοράζει, ή κάνει κλικ σε διαφημίσεις. Αυτό εννοώ.

Η ιστοσελίδα επίσης δεν κλείνει ποτέ, εν αντιθέσει με ένα κατάστημα. Και μεσα την νύχτα, όταν κοιμάσαι, έρχεται ο πελάτης και αγοράζει. Ξυπνάς το πρωί και βλέπεις: cha-ching, έβγαζες λεφτά στον ύπνο.

 

Startup Minds

Να βγάζουμε λεφτά στον ύπνο μας… το όνειρο του καθενός… ΟΚ, πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται;

 

David

Δεν είναι εύκολη ερώτηση. Εξαρτάται και πολύ από το πόσο γνωρίζει κάποιος ήδη για το πως να φτιάξει μια ιστοσελίδα με WordPress. Έχω το «όνειρο», ας πούμε, κάποτε να μαζέψω όλες τις γνώσεις μου σε ένα internet course για affilliate marketing στα Ελληνικά. Θέλω να μοιραστώ τις γνώσεις μου εδώ με τον κόσμο στην Ελλάδα. Νομίζω έχει έρθει η στιγμή και στην Ελλάδα να μάθει ο κόσμος ότι δεν χρειάζεται να τρέχει σαν χαμστεράκι για κάποιον άλλον για κάτι το οποίο ουσιαστικά δεν τον ενδιαφέρει. Και το affiliate marketing σου δίνει απίστευτες ευκαιρίες να φτιάξεις κάτι δικό σου, για το οποίο έχεις ένα μεγάλο ενδιαφέρον και που μπορεί να σου δίνει και ευελιξία.

Έκανα μια μικρή έρευνα για το keyword «affiliate μάρκετινγκ» στην Google για την Ελληνόφωνη αγορά και είδα ότι υπάρχουν ήδη πληροφορίες για αυτό, και δωρεάν, όπως στην ιστοσελίδα linkwi.se

Παρεπιπτώντος: Όποιος ενδιαφέρεται για τα links και για τις ιστοσελίδες που αναφέρουμε εδω στην συνέντευξη, θα τα βρει στην ιστοσελίδα μας στο startupminds.gr στο συγκεκριμένο σημείο με αυτήν την συνέντευξη.

Σιγά σιγά γίνεται και κάτι στην Ελλάδα και μπορείς να βρεις affiliate networks στην Ελλάδα, δηλαδή πλατφόρμες που σου λύνουν το τεχνικό κομμάτι για να μπορείς να γίνεις affiliate για κάποια εταιρία και να βγάζεις λεφτά από την ιστοσελίδα σου. Πλατφόρμες που βρήκα για την Ελλάδα είναι τα

 • linkwi.se
 • greekaffiliates.gr
 • forestview.eu
 • adsurf.gr

Είναι μια αρχή για την έρευνα σας.

ΟΚ, θα προσπαθήσω να σας πω μια συμβουλή πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος που αρχίζει από το μηδέν:

 • Ψάξε στο ιντερνέτ για δωρεάν πληροφορίες για το πως μπορείς να χτίσεις μια ιστοσελίδα με WordPress. Σίγουρα θα βρεις πληροφορίες στα Αγγλικά, αλλά υπάρχουν και πληροφορίες στα Ελληνικά, όπως σε ένα άρθρο της εταιρίας papaki.gr που βρήκα, με τον τιτλο: Πως φτιάχνω το δικό μου WordPress blog
 • Μετά ψάξε λίγο για affiliate networks στην Ελλάδα, όπως το greekaffiliates.gr και δες τι επιλογές υπάρχουν. Μια επιλογή Ελληνικών και διεθνών δικτύων για affiliate μάρκετινγκ μπορείτε να βρείτε σε ένα άρθρο που έγραψε η ιστοσελίδα clickmoney.gr
 • Μετά χρησιμοποίησε την τεχνική 777. Τι είναι αυτό; Ρωτά τον εαυτό σου τι προβλήματα έχεις για τα όποια θα ήθελες μια λύση και βρες 7 τέτοια προβλήματα, μετά 7 φόβους που έχεις, και μετά 7 πράγματα που αγαπάς ή για τα οποία έχεις ένα πάθος. Με αυτήν την λίστα έχεις 21 θέματα τα οποία σίγουρα σε ενδιαφέρουν και με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς χωρίς να βαρεθείς σύντομα. Πολύ πιθανόν δεν είσαι ο μόνος ο οποίος έχει ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα, δηλαδή υπάρχει κοινό για την ιστοσελίδα σου.
 • Μπορείς επίσης να ψάξεις Αμερικανικές affiliate marketing πλατφόρμες όπως το Commission Junction, το Trade Tracker η το Clickbank για να δεις τι υπάρχει, και αν ίσως υπάρχει και κάτι στα Ελληνικά εκεί.
 • Αν δεν μπορείς να βρεις τίποτα στα Ελληνικά που σε ενδιαφέρει, τότε υπάρχει πάντα η δυνατότητα να φτιάξεις μια ιστοσελίδα με διαφημίσεις από το Google AdSense, όπως είπα πριν. Βρήκα ένα άρθρο στα Ελληνικά στο makemoneyonline.gr που σας λέει κάποια βασικά πράγματα. Αν σας αρέσει καλύτερα το βίντεο, μπορείτε να φτιάξετε και ένα κανάλι στο ΥouΤube και να βγάλετε λεφτά εκεί επίσης με διαφημίσεις μέσα στα βίντεο σας. Βρήκα ένα άρθρο για αυτό στην ιστοσελίδα PC Steps με τον τίτλο «Πως να βγάλεις λεφτά στο internet με το ΥouΤube» Αυτή η ιστοσελίδα είναι και ένα παράδειγμα για μια ιστοσελίδα που βγάζει χρήματα με το Google AdSense, δηλαδή με τις διαφημίσεις που βλέπετε εκεί.
 • Ψάξε για άλλους ανθρώπους στην πόλη σου που ασχολούνται με ιστοσελίδες. Μήπως συναντιούνται τακτικά; Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο αυτό.

Αυτό είναι μια πολύ γρήγορη προσπάθεια να προτείνω πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος.

Και φυσικά δεν κάνει καθόλου κακό να διαβάσεις το βιβλίο που ανέφερα στην αρχή, το „The 4 Hour Hour Workweek“ του Tim Ferriss που υπάρχει και σε Ελληνική μετάφραση με τίτλο „Η εργάσιμη εβδομάδα των 4 ωρών“. Το βρήκα εδώ στην ιστοσελίδα biblionet.gr

 

Startup Minds

Είπες πριν ότι πολλές πληροφορίες είναι δωρεάν. Πόσο κεφάλαιο πρέπει να υπολογίσει κάποιος για να κατασκευάσει την πρώτη του ιστοσελίδα;

 

David

Κοίτα, γενικά είναι παρά πολύ φθηνό. Φυσικά, αν θέλεις, μπορείς να ξοδέψεις πολλά λεφτά, για παράδειγμα αν θες να έχεις μια πολύ όμορφη και τέλεια ιστοσελίδα. Αλλά στην αρχή δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό. Καλύτερα να επικεντρωθείς στο κείμενο, όπως είπαμε πριν.

Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η διεύθυνση τις ιστοσελίδας και το hosting, δηλαδή η φιλοξενία. Φυσικά μπορείς να βρεις και δωρεάν λύσεις για μια δική σου ιστοσελίδα. Αλλά εκεί δεν θα έχεις δυνατότητα να βγάζεις λεφτά για τον εαυτό σου. Εδώ στην Ελλάδα χρησιμοποιώ την εταιρία papaki.gr για αυτό. Πληρώνεις ανά χρόνο και για κάθε χρόνο πρέπει να υπολογίσεις γύρω στα 50-100€, ανάλογα με τις υπηρεσίες που επιλέγεις. Και τα περισσότερα πράγματα που χρειάζεσαι στην αρχή είναι όντως δωρεάν. Άρα, μπορείς να πεις ότι με 100€ μπορείς να χτίσεις μια επιχείρηση. Το βρίσκο σπουδαίο.

Φυσικά, για να είναι όλα νόμιμα, μην ξεχάσεις να ξεκινήσεις και μια επίσημη ατομική επιχείρηση, να έχεις λογιστή και να πληρώνεις τους φόρους σου.

 

Startup Minds

Αν θα μπορούσες να κανείς κάτι διαφορετικό, αν θα ξεκινούσες πάλι από την αρχή, τι θα έκανες διαφορετικά;

 

David

Πολύ πιθανόν θα σκεφτόμουνα πιο πολύ το θέμα της πρώτης μου ιστοσελίδας, από την άποψη πιο θέμα μου αρέσει πιο πολύ και πιο θέμα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βγάζω χρήματα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τώρα έχω πολλές ιστοσελίδες και η διαχείριση θέλει χρόνο, και όλα αυτά παράλληλα με την κανονική μου δουλειά… αυτό είναι κουραστικό μετά από ένα σημείο. Καλύτερα να συγκεντρωθείς σε ένα θέμα πρώτα.

Φυσικά, όταν ξεκινάς με το affiliate marketing και βλέπεις επιτυχία, τότε πολύ πιθανόν θα δεις ξαφνικά μπροστά σου έναν μεγάλο κόσμο ευκαιριών και θέλεις να τις αρπάξεις όλες. Μπορεί να γίνει πρόβλημα αυτό. Ένα πρόβλημα πολυτελείας φυσικά, αλλά είναι ένα πρόβλημα

 

Startup Minds

Πολύ καλές πληροφορίες! Σίγουρα έχει ενδιαφέρον για πολλούς να το ερευνήσουν, ίσως είναι κάτι με το οποίο μπορούν να αποκτήσουν τα έσοδα και το life style που θέλουν.

Νομίζω ότι ακούσαμε και μάθαμε πολλά σήμερα, για ένα θέμα το οποίο είναι ακόμα σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες είναι πολύ γνωστό εδώ και καιρό.

Μια τελευταία ερώτηση: Αν κάποιος θέλει να είναι σε επαφή μαζί σου, πως μπορεί να το κάνει;

 

David

Μιάς που είμαι κι εγώ συνιδρυτής αυτής της ιστοσελίδας, δηλαδή του startupminds.gr, σίγουρα ένας καλός τρόπος είναι η επικοινωνία μέσω της ιστοσελίδας αυτής. Αν κάποιος αφήσει ένα σχόλιο κάτω από το βίντεο ή το γραπτό κείμενο εδώ στην ιστοσελίδα, θα απαντήσω σε ερωτήσεις.

Κάτι τελευταίο:

Οπως είπα, οι ιστοσελίδες μου δεν ειναι ακριβως έργα τέχνης. Αλλά για να έχετε μια εικόνα για της δικές μου affiliate ιστοσελίδες θα ήθελα να σας δείξω 2 παραδείγματα.

Μια ιστοσελίδα είναι στα Αγγλικά και πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής 10 εβδομάδων: www.10wbc-changetime.com

Η άλλη ιστοσελίδα είναι στα Γερμανικά και είναι για το γυμναστικό πρόγραμμα Freeletics: www.free-letics.com

Μπορεί η γλώσσα στο δεύτερο παράδειγμα να αλλάξει αυτόματα στα Αγγλικά όταν είσαι επισκέπτης από την Ελλάδα, ανάλογα με την γλώσσα στην οποία χρησιμοποιείς το browser σου. Δεν έκανα μετάφραση όλο το κείμενο στα Αγγλικά, αρά καλύτερα να αλλάξεις την γλωσσά τις Freeletics ιστοσελίδας στα Γερμανικά για να δεις την ολόκληρη ιστοσελίδα. Όπως είπα, δεν είναι έργα τέχνης, αλλά βγάζουν χρήματα.

 

Startup Minds

Σ’ ευχαριστούμε πολύ!

 

David

Ήταν μεγάλη μου χαρά. Ελπίζω πως ήταν χρήσιμο για πολλά άτομα. Και ελπίζω να μοιραστεί το κοινό αυτήν την συνέντευξη σε κάποιον, εάν ξέρουν, για τον οποίο μπορεί να είναι χρήσιμη. Νομίζω πως ήρθε η ώρα στην Ελλάδα να μάθει ο κόσμος για αυτήν την υπέροχη πιθανότητα να φτιάξει κάτι δικό του που βασίζεται σε ένα πάθος, αντί να χάνει την ζωή του με κάτι που το κάνει μόνο να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Όπως είπα: ειδικά αυτοί που εδώ και καιρό ψάχνουν δουλειά, το affiliate marketing είναι μια τεράστια ευκαιρία να βρουν μια εναλλακτική λύση, αντί να περιμένουν μια θετική απάντηση από μια από τις πολλές εταιρίες στις οποίες έστειλαν το βιογραφικό τους.

Γεια σας και καλή επιτυχία!

————-

Μοιραστείτε την γνώμη σας για την συνέντευξη στο κάτω από το άρθρο.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Sharing = Caring

Μοιράσου το! Μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλους. Ευχαριστούμε!