Ως κάποιος που βλέπει καθημερινά το πως μπορεί να βοηθήσει η εργασία σε ενα coworking space, θέλω σήμερα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου μαζί σας.

Αυτό που διαπιστώσαμε όλοι είναι ότι υπάρχουν εντυπωσιακά και συχνά απρόσμενα οφέλη όταν κανείς δουλεύει σε ένα coworking space στην Θεσσαλονίκη, δηλαδή σε ένα συνεργατικό χώρο. Από τα χαμηλά πάγια έξοδα για έναν εξοπλισμένο χώρο γραφείου, μέχρι τη δυνατότητα δικτύωσης με άλλους επαγγελματίες και την αυξημένη παραγωγικότητα στην καθημερινή εργασία. Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα που βλέπεις όταν εργάζεται σε έναν τέτοιο χώρο είναι η άμεση ανάπτυξη στη δουλειά σου.

Πως γίνεται αυτό;

Παρακάτω αναφέρω 10 τρόπους με τους οποίους το coworking συμβάλλει στην επαγγελματική ανάπτυξη.

1) Όταν έλεγα ότι δούλευα από το σπίτι, οι άλλοι συνήθως συμπέραναν ότι δεν έκανα και πολύ σοβαρή δουλειά ή ότι δεν είχα να κάνω και πολλά. Η εργασία από ένα χώρο γραφείων αύξησε το κύρος της επαγγελματικής απασχόλησης στα μάτια των άλλων καθώς και στα δικά μου μάτια.

2) Η εργασία σε ένα coworking space βοήθησε στο διαχωρισμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τώρα, μου είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσω την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά μου και την προσωπική μου ζωή απλώς και μόνο γιατί η απόσταση ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι είναι μεγαλύτερη από την απόσταση ανάμεσα σε διπλανά δωμάτια.

3) Όταν βλέπεις μία ομάδα ανθρώπων να δουλεύουν παραγωγικά, μπαίνεις και ο ίδιος σε μία τέτοια ρουτίνα να εργάζεσαι συγκεντρωμένα και παραγωγικά. Η καλώς εννοούμενη τέτοια «πίεση» είναι πραγματική και αποτελεσματική και το διαπίστωσα πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων στο coho.

4) Πολύ συχνά χρειάστηκα βοήθεια στη δουλειά μου, κυρίως σε σχέση με τεχνικά θέματα. Τις περισσότερες φορές ρωτώντας τους γύρω μου μέσα στο χώρο βρήκα τη λύση βρίσκοντας κάποιον που είτε ανέλαβε τη δουλειά ή γνώριζε άλλο άτομο με την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

5) Το ίδιο είδα να συμβαίνει σε περιπτώσεις που κάποιος έψαχνε για συνεργάτη, λογιστή, δικηγόρο κλπ. Από τους υπόλοιπους πήρε τουλάχιστον μία πρόταση για οικονομική και αξιόλογη λύση.

6) Η δημιουργική και θετική ενέργεια είναι μεταδοτική. Δουλεύοντας κοντά σε ανθρώπους που εργάζονται σε ενδιαφέροντα project και μιλούν με ενθουσιασμό για αυτά, άρχισα να βλέπω με πιο θετικό μάτι τα δικά μου project και να εκτιμώ περισσότερο τη δική μου εργασία.

7) Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω συχνά είναι ότι δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό που μόλις έγραψα είναι σαφές και κατανοητό. Άλλες φορές νομίζω ότι ο τίτλος του άρθρου που μόλις τελείωσα χρειάζεται βελτίωση ή χρειάζομαι μια άλλη γνώμη πώς να προσεγγίσω την ερώτηση ενός πελάτη. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι δεν έχω παρά να ρωτήσω το διπλανό μου, κάποια στιγμή που είναι διαθέσιμος. Έχω επανειλημμένως εκπλαγεί, από το πόσο μεγάλη διάθεση έχουν οι άνθρωποι να βοηθήσουν ακόμη και όταν ο χρόνος τους πιέζει πραγματικά.

8) Κάθε φορά που είχα μια ιδέα για ένα project ή μια νέα υπηρεσία και ήθελα να ξεκινήσω με την υλοποίηση, διαπίστωνα ότι ευτυχώς βρισκόμουν στο σωστό μέρος να αναζητήσω γνώμες, συνεργάτες, βοήθεια.

9) Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω μου είναι σαν την ομάδα υποστήριξής μου. Θα είναι ίσως οι πρώτοι που μέσα στη μέρα θα μου ευχηθούν χρόνια πολλά για τα γενέθλιά μου. Είναι συχνά οι πρώτοι που θα μάθουν για την επιτυχία στη δουλειά μου, τη στιγμή που θα συμβεί. Και όλοι θέλουν να πετύχω, έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με εμένα, μπορούν να μου δώσουν πολύτιμες συμβουλές. Μπορούν να μου φτιάξουν τη διάθεση σε μια δύσκολη στιγμή.

10) The serendipity effect: Τι είναι αυτό; Είναι η απρόσμενη τύχη, η ευνοϊκή συγκυρία κατά την οποία «πέφτεις» πάνω σε μια ιδέα, σε ένα άτομο ή ομάδα, ή και στα δυο που μπορούν να σου αλλάξουν τα επαγγελματικά σχέδια και να πετύχεις εκείνη την επιτυχία που πάντα κυνηγούσες. Είναι αυτό που βλέπω καθημερινά να συμβαίνει όταν άγνωστοι άνθρωποι συναντιούνται στο κατάλληλο μέρος και συζητάνε για επαγγελματικά θέματα και όχι μόνο.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα με σιγουριά ότι τα οφέλη της εργασίας σε ένα coworking space, ιδίως για ελεύθερους επαγγελματίες, freelancers ή για όσους ξεκινούν μια επιχειρηματική δραστηριότητα (startup), είναι εντυπωσιακά και μπορούν να οδηγήσουν σε μια αρμονική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής καθώς και σε σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης.

Έχετε και εσείς εμπειρία από εργασία σε coworking spaces; Θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σας, την οποία μπορείτε να γράψετε κάτω στο πεδίο για τα σχόλια.

Φοτογραφία: coho.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Sharing = Caring

Μοιράσου το! Μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλους. Ευχαριστούμε!