Σήμερα σας προσφέρουμε μία συνέντευξη με την Cristina Stribacu, co-founder στην LIÁ Cultivators, μια επιχείρηση που παράγει ένα πολυβραβευμένο ελαιόλαδο στην Μεσσηνία.

Παρακαλώ δώσε μας μικρή παρουσίαση της εταιρείας.

Η LIÁ Cultivators είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εξειδικεύεται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου Κορωνείκης ποικιλίας.

Ποιά ήταν η έμπνευσή σας για το έργο αυτό;

Η  ανάγκη μας για δημιουργία, η ανάγκη μας να μοιραστούμε με τους καταναλωτές μας το πολύτιμο αγαθό του ελαιώνα μας.

Πριν πάρουμε την απόφαση να δημιουργήσουμε το δικό μας brand ένας Ολλανδός φίλος  69 ετών καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Wageningen έφθασε από το Zutphen της Ολλανδίας στα Φιλιατρά με το ποδήλατο του. Ήταν το άτομο που μας έμπνευσε, ή καλύτερα, μας έπεισε να πάρουμε την επιχειρηματική μας απόφαση !

Ποιό είναι το όραμα, ο στόχος που θέλετε να κατακτήσετε;

Φέτος κατακτήσαμε έναν υψηλό στόχο που είχαμε θέσει. Κατακτήσαμε το βραβείο του καλύτερο μονοποικιλιακού ελαιολάδου στον κόσμο! Τώρα μας ενδιαφέρει η εμπορική μας ανάπτυξη.

Είχατε προηγούμενη εμπειρία με την επιχειρηματικότητα πρωτού ξεκινήσατε με το έργο αυτό; Είναι απαραίτητο να έχει κανείς εμπειρία;

Όχι δεν είχαμε.

Ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί το 2013 συμμετείχαμε στη θερμοκοιτίδα νέων ιδεών Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας και η συμμετοχή μας εκεί ήταν κομβικής σημασίας. Το Orange Grove μας βοήθησε να μείνουμε σταθεροί στην ιδέα μας, να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το marketing plan, ενώ καταλυτική ήταν η βοήθεια του μέντορά μας Μιλτιάδη Γκουζούρη στο business plan και την κοστολόγηση του προϊόντος.

Τέλος είμαστε τυχεροί γιατί στο νομό Μεσσηνίας το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντάκοπουλου μέσα από τις διημερίδες και τα σεμινάρια που διοργανώνει και συμμετέχουμε πάντα, έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δράσης.

Αν έχει κάποιος προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία σαφώς βοηθά γιατί ξεκινάς με μια γνώση. Αλλά νομίζω ότι το σπουδαιότερο είναι η ορθή κρίση στη λήψη αποφάσεων, η εργατικότητα και κυρίως η ομαδική δουλειά.

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε όταν ξεκινήσατε; Πως το αντιμετωπίσατε;

Η εύρεση των κατάλληλων συνεργατών. Πήρε χρόνο να τους μυήσω στην ιδέα μας και υψηλά στάνταρντ ποιότητας και επαγγελματισμού.

Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποια ιδέα, αλλά φοβούνται να κάνουν την ιδέα πραγματικότητα Είχατε στην αρχή δεύτερες σκέψεις, και αν ναι, τότε πως τις διώξατε;

Δεν είχαμε ποτέ δεύτερη σκέψη!

Σκεφτήκαμε να κάνουμε το LIÁ, η ιδέα ήταν ξεκάθαρη. Όταν έχεις μια ιδέα πρέπει να την καταγράφεις με ρεαλιστικά δεδομένα και μεγάλη ακρίβεια και μετά ξεκινάς.

Δεν πρέπει ποτέ να σκεφτόμαστε την αποτυχία, αλλά ακόμα και αν συμβεί μετατρέπεται  σε γνώση. Ξεκινάς και δημιουργείς κάτι από το τίποτα, και αν στο τέλος αποτύχει η ιδέα δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτυχία παρά για εμπειρία, γιατί μονό μέσα από αυτά τα βήματα τις επιχειρηματικότητας δημιουργούμε μια κοινωνική κινητικότητα, δημιουργία και πρόοδος. Η πρόοδος σε μια χώρα θα έρθει από την επιχειρηματικότητα και δεν μιλάμε μόνο για οικονομική πρόοδο αλλά γιατί μιλάμε για ενεργούς υπευθύνους  και συνάμα ευτυχισμένους πολίτες.

Υπήρχε ανάγκη για αρχικό κεφάλαιο και αν ναι, τότε που το βρήκατε;

Έχουμε  μηδενικό δανεισμό και επενδύουμε ετησίως μεγάλο ποσοστό των κερδών στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξή μας.

Ύπήρξε κάποια στιγμή που θέλατε να τα παρατήσετε; Πότε έγινε αυτό και τι συνέβη τότε;

Ποτέ δεν θελήσαμε να τα παρατήσουμε.

Κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά σκεφτόμαστε εκατό άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε ή να αλλάξουμε για να τα πάμε καλύτερα.  Πολλές φορές αγανακτούμε με το κράτος, το φορολογικό του πλαίσιο και όλα τα εμπόδια που βάζει στην νεανική επιχειρηματικότητα αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση προχωράμε και δεν σκεφτόμαστε ποτέ την παραίτηση.

Ποιό είναι το καλύτερο πράγμα στο να είσαι “entrepreneur”/επιχειρηματίας;

Βασικά η δημιουργικότητα, δεν υπάρχει περιορισμός στο σχεδιασμό γιατί όλα είναι στο χέρι σου, είσαι ελεύθερος να λάβεις αποφάσεις.

Μπορείς να έχεις μία αξιοπρεπή ζωή για τον εαυτό σου αλλά και να δημιουργήσεις αξία για άλλους.

Θα συνιστούσατε σε άλλους Έλληνες ή Ελληνίδες να ασχοληθούν με ένα δικό τους έργο/εγχείρημα; Ναι, όχι και γιατί;

Αγαπώ το ρητό που λέει “Αν θέλεις 1 χρόνο ευημερίας, καλλιέργησε στάρι. Αν θέλεις 10, καλλιέργησε δέντρα. Αν θέλεις 100 καλλιέργησε ανθρώπους”.

Συνιστώ σε όλους να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα να θέσουν σωστές βάσεις και αξίες. Πρέπει να δούμε την επιχειρηματικότητα όχι μόνο σαν το μοναδικό δρόμο στην οικονομική ευημερία αλλά και σαν μονόδρομο στην δημιουργικότητα, σε μια κοινωνία υπευθύνων αλλά κυρίως ευτυχισμένων πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε για  νεανική επιχειρηματικότητα και στο μυαλό των περισσότερων σημαίνει το να έχεις την ιδέα του ενός εκατομμυρίου. Εγώ θα ήθελα να δούμε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ως το μοναδικό μέσο κοινωνικής αλλαγής και βιώσιμου μέλλοντος για τους νέους της χώρας μας.

Βλέπετε την κρίση σας ευκαιρία για (νέους) Έλληνες ή Ελληνίδες χωρίς δουλειά;

Η επιχειρηματικότητα είναι ο μόνος τρόπος όχι μόνο για πρόοδο αλλά για να έχουμε όλοι μας μια θέση εργασίας.

Το να είσαι επιχειρηματίας είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Αλλά εγώ το βρίσκω πιο απλό υπέροχο.

Πρέπει να έχεις μία ιδέα, να δεις το κενό στην αγορά, να μιλήσεις με την αγορά για να σιγουρέψεις ότι θα έχεις μια βιώσιμη επιχείρηση, να κάνεις ένα business plan, να κάνεις τα πρώτα βήματα με την ιδέα σου και να βρεις εκείνους που θα σε βοηθήσουν να την φτάσεις στο τελικό στάδιο της υλοποίησης.

Μπορεί να είναι μικρό αλλά πολύ καλό και είναι ακριβώς αυτή η αξία που είναι πραγματικά συγκινητική και αισιόδοξη!

Πως διαχειρίζεστε το ρίσκο; Πρέπει πραγματικά να ρισκάρει κανείς τα πάντα, για να έχει επιτυχία;

Δεν μπορείς ποτέ να ρισκάρεις τα πάντα. Επιχειρηματίας σημαίνει ισορροπημένες αποφάσεις και ανάληψη ρίσκου με όρους. Ρισκάρεις πέντε για να κερδίσεις δέκα όχι για να τα χάσεις όλα.

Πως διαχειρίζεστε τα λάθη; Πρέπει πραγματικά να κάνει λάθη κανείς, για να έχει επιτυχία;

Errare Humanum est. Το σφάλλειν ανθρώπινον.

Αυτό που κάνω πάντα, είναι να επιτρέπω στον εαυτό μου να σφάλλω και έτσι με μαγικό τρόπο τελικά  σφάλλω λιγότερο. Το θέμα είναι να έχεις την οξυδέρκεια ώστε όταν κάνεις λάθος να το διορθώσεις με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια που δεχτήκατε, η οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και σε άλλους;

Διαρκώς ζητώ βοήθεια από άτομα που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από μένα .  Σίγουρα από την Ολλανδική πρεσβεία, τον μέντορά μου Μιλτιάδη Γκουζούρη, το δίκτυο του Orange Grove, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, τον επιχειρηματία Χρήστο Παπαδημητρίου, την ποιήτρια φίλη μου Πέννυ Μηλιά.

Θα πρότεινα στους νέους επιχειρηματίες  να ζητούν βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να βοηθήσουν.

Ποιός “Entrepreneur” ήταν ή είναι η μεγαλύτερή σας έμπνευση;

Εκτιμώ πολλούς επιχειρηματίες.

Με συγκινούν πάντα αυτοί που ξεκίνησαν από το μηδέν και είναι αυτοδημιούργητοι. Εκτιμώ αυτούς που βρήκαν μια επιχείρηση και δεν βολευτήκαν, έφεραν τα πάνω κάτω και εξελίχθηκαν.

Και πάνω από όλα εκτιμώ όλους αυτούς που είναι πάντα πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, και ό, τι κάνουν το κάνουν με απόλυτο σεβασμό προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο το οποίο σας ενέπνευσε ή σας βοήθησε γενικά;

Αν μιλάμε για βιβλίο επιχειρηματικότητας, δεν έχω διαβάσει ούτε ένα!

Αγαπώ την Ασκητική του Καζαντζάκη, την ποίηση και τα βιβλία της τέχνης. Η τέχνη και τα μουσεία είναι η έμπνευση μου, η φύση είναι που σμιλεύει την φαντασία μου και οι άνθρωποι.

Ποια λάθη κάνατε, τα οποία θα μπορούσαν να αποφύγουν άλλοι άνθρωποι;

Ίσως στην αρχή ήμουν αρκετά ρομαντική και με μια μικρή άγνοια κινδύνου. Επιχειρηματικότητα σημαίνει προγραμματισμός και σχεδιασμός. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να κάνουν σωστό time management.

Τι θα κάνατε σήμερα διαφορετικά αν ξεκινούσατε πάλι από την αρχή;

Δεν θα είχα τόσο άγχος και θα απολάμβανα περισσότερο την πορεία.

Μπορείτε να συστήσετε κόλπα ή εργαλεία που σας βοήθησαν ή να δώσετε κάποια συμβουλή σχετική;

Ο κόσμος ψάχνει αυθεντικότητα, να είστε αυθεντικοί! Να μην αντιγράφετε και να είστε τίμιοι απέναντι στους πελάτες, στους συνεργάτες και στους  ανταγωνιστές σας.

Που μπορούν να μάθουν παραπάνω για εσάς οι αναγνώστες/θεατές μας και πως μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας;

Απαντώ πάντα στο info@liaoliveoil.com, στην σελίδα μας https://www.liaoliveoil.com και social media:

Facebook: https://www.facebook.com/LiaOliveOil/

Instagram:  https://www.instagram.com/lia_premium_olive_oil/

Twitter: https://twitter.com/liaoliveoil

LinkedIn:

Έχετε άλλες ερωτήσεις για την Cristina, η θα θέλατε να ρωτήσουμε επιπλέον ερωτήσεις στις συνεντεύξεις μας; Τότε έχετε κάτω στα σχόλια την δυνατότητα να το γράψετε.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Sharing = Caring

Μοιράσου το! Μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλους. Ευχαριστούμε!