Σήμερα σας έχουμε μία συνέντευξη με την Μαρία Βλάχου της εταρείας Feréikos, για την οποία εταιρεία μάθαμε μέσω ενός άρθρου που έγραψε η ίδια στο LinkedIn. Η Μαρία μαζί με την αδερφή της Πένυ έχουν δώσει ένα πλήρως νέα ορισμό στο… “slow food” και είμαστε σίγουροι ότι μέσα από τις επιτυχίες τους, μπορούν να δώσουν πολύ καλές συμβουλές σε όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

 • Μαρία, παρακαλώ δώσε μας μικρή παρουσίαση της εταιρείας.

H Feréikos ξεκίνησε το 2007 από τις αδερφές Μαρία και Πένυ Βλάχου στην Αρχαία Κόρινθο. Το όνομα της εταιρίας προέρχεται από τα Αρχαία ελληνικά (φέρω + οίκος) , δηλαδή κουβαλώ το σπίτι μου το οποίο χαρακτηρίζει το σαλιγκάρι αλλά και εμάς ως οικογένεια.

H Feréikos ειδικεύεται στα σαλιγκάρια και ασχολείται με όλη τη διαδικασία των σαλιγκαριών από την παραγωγή έως και την τυποποίηση, συσκευασία και εξαγωγή τους σε διάφορες μορφές (φρέσκα, κατεψυγμένα, έτοιμα γεύματα). Η εταιρία έχει λάβει παγκόσμιες διακρίσεις για την ιδέα, τις υπηρεσίες, τη γεύση, ποιότητα και συσκευασία των προϊόντων της όπως Gourmet 100, Χρυσό βραβείο Pentawards, Εθνικός Πρωταθλητής Ευρωπαϊκά βραβεία επιχειρηματικότητας και έχει προβληθεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 • Ποιά ήταν η έμπνευσή σας για το έργο αυτό;

Και οι δυο θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι στην Ελλάδα. Εγώ ήθελα να επιστρέψω στη χώρα μου και έψαχνα για δουλειά ενώ ταυτόχρονα η Πένυ έψαχνε να κάνει κάτι δικό της καθώς στην τελευταία της δουλειά ως καθηγήτρια ιταλικής γλώσσας δεν πληρωνόταν για καιρό. Η έμπνευση ήρθε μετά από ένα τηλεφώνημα ενώ έτρωγα σαλιγκάρια και όπως καταλαβαίνετε τελικά η έμπνευση και η ιδέα κατάφεραν σιγά σιγά (με ρυθμούς σαλιγκαριού) να υλοποιηθούν.

 • Ποιό είναι το όραμα, ο στόχος που θέλετε να κατακτήσετε;

Ο στόχος μας είναι να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας, τα προϊόντα μας, την εταιρία και το προσωπικό που την απαρτίζει και πάνω απ όλα εμάς τις ίδιες για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της αγοράς και να αναπτυχθούμε.

 • Είχατε προηγούμενη εμπειρία με την επιχειρηματικότητα πρωτού ξεκινήσατε με το έργο αυτό; Είναι απαραίτητο να έχει κανείς εμπειρία;

Η μητέρα μας μπορώ να πω λειτούργησε ως πρότυπο, διότι διατηρούσε εταιρία, με άλλο αντικείμενο. Έτσι πηγαίναμε από πολύ μικρές σε εκθέσεις, παρουσιάσεις, ραντεβού με πελάτες, κάναμε συχνά ταξίδια. Δεν είναι ακριβώς επαγγελματική εμπειρία, αλλά ήταν αναμφισβήτητα πολύτιμη εμπειρία ζωής για την μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία να βλέπεις από πρώτο χέρι πως συνδιαλέγεσαι με πελάτες, συνεργάτες και πόσο σκληρή δουλειά, επιμονή, χρόνο και χρήμα χρειάζεται να αφιερώσεις, να επενδύσεις για να πετύχεις.

 • Ποιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε όταν ξεκινήσατε; Πως το αντιμετωπίσατε;

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο αρχικός φόβος για το άγνωστο. Να μην γνωρίζεις πως πρέπει να κάνεις τι, πότε, τί χαρτιά χρειάζονται, πως θα φτιάξω το επιχειρηματικό μου σχέδιο, φορολογικά τί εταιρία να κάνω… Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι εάν κανείς διαθέτει αρκετή υπομονή, επιμονή και αγάπη γι αυτό που θέλει να κάνει, ό,τι εμπόδιο, δυσκολία και να παρουσιαστεί, θα το ξεπεράσει.

 • Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποια ιδέα, αλλά φοβούνται να κάνουν την ιδέα πραγματικότητα Είχατε στην αρχή δεύτερες σκέψεις, και αν ναι, τότε πως τις διώξατε;

Η πρώτη μου σκέψη θυμάμαι ήταν ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτό το επάγγελμα και τα σαλιγκάρια. Η δεύτερη σκέψη ήταν απλά ένα ῾γιατί όχι῾; Γιατί να μην δοκιμάσω κάτι διαφορετικό; Ιδέες όλοι έχουν, το δυσκολότερο είναι να βρουν το κουράγιο να κάνουν το πρώτο βήμα. Τα επόμενα απλά θα ακολουθήσουν αυτόματα.

 • Υπήρχε ανάγκη για αρχικό κεφάλαιο και αν ναι, τότε που το βρήκατε;

Ναι για να ξεκινήσει κανείς συνήθως χρειάζεται κεφάλαιο και εμείς είμαστε τυχερές που ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα όπου η οικογένεια είναι δίπλα σου αλλά και ότι εκείνη την εποχή που ξεκινήσαμε μπόρεσε να ανταποκριθεί. Έτσι το αρχικό κεφάλαιο δόθηκε από τον πατέρα μας (και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν του επεστράφη).

 • Ύπήρξε κάποια στιγμή που θέλατε να τα παρατήσετε; Πότε έγινε αυτό και τι συνέβη τότε;

Σοβαρά, όχι, ποτέ δεν θελήσαμε να τα παρατήσουμε. Σίγουρα σκεφτήκαμε πολλές φορές να φύγουμε από την Ελλάδα όμως, λόγω της φορολογικής, οικονομικής αστάθειας και των διαρκών προβλημάτων που μας δημιουργούν αντί να συμβάλλουν έμπρακτα στην επιχειρηματικότητα.

 • Ποιό είναι το καλύτερο πράγμα στο να είσαι “Entrepreneur”;

Είναι πάρα πολλά αυτά που σου προσφέρει η επιχειρηματικότητα: ελευθερία, αυτονομία, η ανεξαρτησία και φυσικά η δημιουργία των δικών σου προϊόντων, υπηρεσιών, ιδεών, σχεδίων, ευκαιριών.

 • Θα συνιστούσατε σε άλλους Έλληνες ή Ελληνίδες να ασχοληθούν με ένα δικό τους έργο/εγχείρημα; Ναι, όχι και γιατί;

Γενικά προωθώ την επιχειρηματικότητα ανεξάρτητα από την χώρα, καταγωγή αλλά έχω μια αδυναμία στις γυναίκες διότι αναμφίβολα χρειαζόμαστε πολλές περισσότερες! Ο Πρόεδρος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim είχε πει κάποτε ότι ¨ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να σταματήσει η φτώχια παγκοσμίως είναι να αυξηθούν οι γυναίκες επιχειρηματίες¨.

 • Βλέπετε την κρίση σας ευκαιρία για (νέους) Έλληνες ή Ελληνίδες χωρίς δουλειά;

Βλέπω γενικά την επιχειρηματικότητα ως ευκαιρία γιατί είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας, ξεκινώντας από την δικιά σου!

 • Πως διαχειρίζεστε το ρίσκο; Πρέπει πραγματικά να ρισκάρει κανείς τα πάντα, για να έχει επιτυχία;

Δεν γίνεσαι επιχειρηματίας αν δεν ρισκάρεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ρισκάρεις τα πάντα, όσο και ό,τι μπορείς να ελέγξεις, να ζυγίσεις, θα το κάνεις. Το ρίσκο όμως είναι μέρος της καθημερινότητας. Εξάλλου κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή δεν ελλοχεύει κινδύνους, δεν είναι ένα ρίσκο;

 • Πως διαχειρίζεστε τα λάθη; Πρέπει πραγματικά να κάνει λάθη κανείς, για να έχει επιτυχία;

Τα λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας, δεν υπάρχει περίπτωση (τουλάχιστον εγώ δεν έχω συναντήσει έως ώρας) κάποιον επιχειρηματία που να μην έχει κάνει ή να μην έχει μάθει από τα λάθη του. Ο πρώτος μου και αγαπημένος μέντορας Γιώργος Φλέσσας την πρώτη ημέρα που τον συνάντησα μου είχε πει τί λάθη έκανε εκείνος που θα μπορούσα να αποφύγω εγώ. Αλλά ακόμη κι αν δεν τα αποφύγεις (αδύνατον να τα αποφύγεις όλα),τα λάθη χρειάζονται για να μας κάνουν καλύτερους.

 • Ποιά ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια που δεχτήκατε, η οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και σε άλλους;

Βοήθεια δεχθήκαμε οικονομική από τον Sir Stelio Hajiioannou ο οποίος πραγματικά προωθεί και συμβάλλει έμπρακτα στην ελληνική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Επίσης υπάρχουν πλέον αρκετά δίκτυα που βοηθούν πολύ την επιχειρηματικότητα όχι απαραίτητα οικονομικά αλλά με συμβουλετυικό τρόπο (μέντορινγκ) όπως η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων, I4U, Business Mentors, ΕΣΥΝΕ μεταξύ πολλών άλλων.

 • Ποιός “Entrepreneur” ήταν ή είναι η μεγαλύτερή σας έμπνευση;

Είναι πάρα πολλοί οι επιχειρηματίες που θαυμάζω και για διάφορους, διαφορετικούς λόγους: συνήθως είναι οι αυτοδημιούργητοι ή εκείνοι που συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση επεκτείνοντας και εξελίσσοντας αυτό που έχουν, θαυμάζω πολύ όσους είναι καινοτόμοι, αντισυμβατικοί, εκείνους που καταφέρνουν να συνδυάζουν και να ισορροπούν καριέρα και οικογένεια, έχουν κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο, κάνουν φιλανθρωπία και πάνω απ όλα που παραμένουν ταπεινοί. (μέσα εδώ κρύβονται γνωστές ή γνωστοί Έλληνες κυρίως επιχειρηματίες)

 • Υπάρχει κάποιο βιβλίο το οποίο σας ενέπνευσε ή σας βοήθησε γενικά;

The Innovator’s Dilemma του Clayton Christensen.

 • Ποιά λάθη κάνατε, τα οποία θα μπορούσαν να αποφύγουν άλλοι άνθρωποι;

Ένα λάθος που θυμάμαι έντονα στα πρώτα μας βήματα ήταν ότι ακολουθούσαμε πολύ το ένστικτό μας κι ενώ αυτό είναι καλό, δυστυχώς δεν αρκεί. Χρειάζεται να κάνεις έρευνες αγοράς για να κατανοήσεις καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς σου.

 • Τι θα κάνατε σήμερα διαφορετικά αν ξεκινούσατε πάλι από την αρχή;

Είναι πάρα πολλά αυτά που θα κάναμε διαφορετικά, γιατί αυτή την στιγμή έχουμε δεδομένα που τότε δεν είχαμε. (Θα ξεκινούσαμε με μια καλή έρευνα αγοράς) 🙂

 • Μπορείτε να συστήσετε κόλπα ή εργαλεία που σας βοήθησαν ή να δώσετε κάποια συμβουλή σχετική;

Να βλέπετε τους ανταγωνιστές ως συναγωνιστές για να γίνετε καλύτεροι, να αφουγκράζεστε την αγορά, να αξιολογείτε και τα βάζετε όλα κάτω στο χαρτί (υπολογιστή). Να είναι μετρήσιμα. Διαφορετικά πως θα ελέγξω αυτό που δεν μπορώ να μετρήσω, υπολογίσω;

 • Που μπορούν να μάθουν παραπάνω για εσάς οι αναγνώστες/θεατές μας και πως μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας;

Μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας www.fereikos.com να μας παρακολουθούν στα κοινωνικά δίκτυα  https://www.facebook.com/Fereikos/ ή να μας στείλουν εμαιλ info@fereikos.com

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Sharing = Caring

Μοιράσου το! Μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλους. Ευχαριστούμε!