Σε αυτό το επισόδειο η Μαρίνα Καρανίκα και ο Βασίλης Πάλλας από την Kubique Bags μιλάνε για πάθος, branding και όνειρα. Επίσης θα μάθετε γιατί η Μαρίνα ξυπνάει κάθε μέρα μέσα στη τρελή χαρά, από τότε που επέλεξε να αφήσει τη διδασκαλία Γερμανικών, ώστε να γίνει σχεδιάστρια χειροποίητων τσαντών.

Κάτω από το βίντεο θα βρείτε τα links που αναφέραμε σε αυτό το επεισόδιο και το γραπτό κείμενο της συνέντευξης. Μοιραστείτε την γνώμη σας για την συνέντευξη στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου.

Video

 

Links

 

Αντίγραφο

Startupminds.gr:

Γεια σε όλους, είμαι ο David από το startupminds.gr. Σας καλωσορίζω στην επόμενη μας συνέντευξη. Βρίσκομαι στα Τρίκαλα με τη Μαρίνα και το Βασίλη.

Θα ήθελα να μας πείτε 2-3 λόγια για την εταιρία σας, την Kubique, τι κάνετε;

Kubique:

Ονομάζομαι Μαρίνα Καρανίκα και ασχολούμαι αποκλειστικά με την Kubique.

Startupminds.gr:

Θέλω να δείξω σε όσους βλέπουν το βίντεο κάποιες τσάντες για να δείτε παραδείγματα. Είναι χειροποίητες τσάντες, αν κατάλαβα καλά, που έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ έτσι όπως τις φτιάχνει η Μαρίνα και θα πούμε λίγα περισσότερα για την τεχνική πίσω από την ιδέα.

Βασίλη πες μας 2 λόγια για σένα.

Kubique:

Γεια σας, εγώ είμαι υπεύθυνος για την εικόνα της Kubique. Ας πούμε ότι η Μαρίνα είναι η δημιουργός και εγώ αναλαμβάνω τον τρόπο με τον οποίο φαίνονται οι τσάντες της, online και όχι μόνο. Γνωριστήκαμε πριν από 1 χρόνο μέσω κοινού γνωστού, που και εκείνος βοήθησε τη Μαρίνα στο να βγει από το σπίτι της που έκανε κάτι πιο δικό της και να το κάνει σιγά σιγά πιο επαγγελματικά. Ήρθε σε μένα αναζητώντας όνομα και οπτική ταυτότητα και μαζί βαφτίσαμε την Kubique, δημιουργήσαμε ένα λογότυπο, ένα branding το οποίο πάτησε πάνω στο        χαρακτηριστικό ύφος που έχουν οι τσάντες της Μαρίνας, εμπνευσμένο από τη γεωμετρία και την αγάπη που μου είχε πει ότι έχει στο ασπρόμαυρο και από τότε συνεργαζόμαστε σταθερά , προχωράμε μαζί και ελπίζουμε για πολλά ακόμα.

Startupminds.gr:

Θα ήθελα να μου πεις το background σου, αν είχες κάποια σχέση με αυτό που κάνεις τώρα και πως ήταν η εξέλιξη από την αρχή.

Kubique:

Καταρχάς είμαι καθηγήτρια γερμανικών, απλώς λόγω συνθηκών και λόγω κρίσης, μέχρι το 2012 είχα δουλειά πάνω στο αντικείμενο μου, αλλά από ένα σημείο και μετά είχαμε περικοπές, δεν μας έπαιρναν στα σχολεία αλλά και εγώ γενικότερα ως άτομο δεν μπορώ να είμαι σε ένα σημείο και να ασχολούμαι μόνο με ένα πράγμα, έψαχνα διάφορα για κατασκευές. Ήταν μία περίοδος όπου το youtube και ο υπολογιστής ήταν η προέκταση της σκέψης και του χεριού μου και έψαχνα τα πάντα. Βρήκα μία τεχνοτροπία από τις τσάντες που φτιάχνουν στα βιντεάκια και μου κίνησε την περιέργεια, πως φτιάχνονται όλα αυτά, για να το ψάξω περεταίρω. Παρακολούθησα κάποιο σεμινάριο πάνω σε αυτήν την τεχνοτροπία, γιατί είναι γνωστή, δεν είναι κάτι νέο υπάρχει σαν τεχνοτροπία εδώ και χρόνια. Έφτιαχνα αυτές τις τσάντες, οι οποίες αρχικά ήταν μόνο με ανακυκλώσιμα χαρτιά, είτε εφημερίδες, είτε περιοδικά αλλά από ένα σημείο και μετά είδαμε ότι είχε απήχηση, και με τη βοήθεια του Βασίλη αφού φτιάξαμε την εταιρία και το logo και επειδή θα ταυτίζεται κ η αισθητική μας σε συγκεκριμένα κομμάτια, δημιουργήσαμε και δικά μας μοτίβα. Οι τσάντες μας αυτήν τη στιγμή πιστεύω ότι ξεχωρίζουν λόγω μοτίβων και λόγω των ιδιαίτερων σχεδίων που έχουν, είναι μοναδικά.

Startupminds.gr:

Είναι χειροποίητα έτσι;

Kubique:

Είναι όλα 100% χειροποίητα από εμένα.

Το tagline δεν ήθελε καθόλου σκέψη. Όταν έπρεπε να σκεφτούμε τι κάνει το Kubique ήταν unique handmade bags. Γιατί πραγματικά κάθε τσάντα περνάει από τα χέρια της Μαρίνας και είναι μοναδική.

Και αυτό που ξεχωρίζει στο θέμα μοναδικότητας είναι τα σχέδια γιατί πέρα απ’ το ότι βρίσκω εικόνες εγώ η ίδια που οι περισσότερες έχουν ως βάση τη γεωμετρία, γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ τα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία τα επεξεργάζομαι σε ένα πρόγραμμα και γίνεται ένα pattern το οποίο ναι μεν υπάρχει αλλά ανασυνθέτω κάθε φορά αλλά, υπάρχουν και τα σχέδια της Kubique τα οποία τα έχει δημιουργήσει από την αρχή ο Βασίλης. Για παράδειγμα αυτή η τσάντα που έχει και το logo μας. Όλα αυτά είναι δικά μας μοτίβα, αυτό είναι το pattern από τις επαγγελματικές μας κάρτες.

Startupminds.gr:

Άρα αν κατάλαβα καλά, κάποια στιγμή ήσουν άνεργη, επειδή δεν υπήρχε δουλειά ως καθηγήτρια

Kubique:

Ναι, έκανα ιδιαίτερα, είχα δώσει ΑΣΕΠ, ήμουν καθηγήτρια γερμανικών σε γυμνάσια-δημοτικά, δούλευα σε φροντιστήρια.. Βέβαια η αφορμή ήταν το ότι δεν υπήρχε δουλειά, αλλά ουσιαστικά πάντα υπήρχε η εσωτερική ανάγκη να φτιάξω κάτι δικό μου, που την καταπίεζα γιατί είχα να ασχοληθώ με αυτό που σπούδασα και απλώς κάποια στιγμή βγήκε στην επιφάνεια και αποφάσισα να του δώσω σημασία. Δεν ήξερα τι είναι αυτό που θέλω να κάνω απλώς ήθελα κάτι να δημιουργήσω. Το έναυσμα ήταν τα βιντεάκια που έβλεπα με τις τσάντες γιατί κάθε φορά ενθουσιαζόμουν που έβλεπα κάτι που μπορούσα να το φτιάξω και εγώ.

Startupminds.gr:

Άρα δεν ήξερες πώς να φτιάξεις μία επιχείρηση.

Kubique:

Νομίζω ότι ακόμα και τώρα μαθαίνω. Αρχικά όπως είπα και πριν το ξεκίνησα ως δική μου ανάγκη δεν υπήρχε στο μυαλό μου ότι μπορώ να το μετατρέψω σε επιχείρηση. Όλα ήρθαν τυχαία στη ζωή μου, και απλώς συνδέθηκαν μεταξύ τους και βγήκε η Kubique.

Startupminds.gr:

Τελικά πόσο τυχαίο είναι και κατά πόσο το ένα φέρνει το άλλο;

Kubique:

Σίγουρα είναι συνδυασμός και των 2.

Startupminds.gr:

Είχες ένα ενδιαφέρον για κάτι, πως αποφάσισες να το κάνεις επαγγελματικά;

Kubique:

Κάποια στιγμή γνώρισα το Δημήτρη, τον κοινό μας φίλο, ο οποίος είδε τις τσάντες μου επιχειρηματικά. Ήταν σε μία εθελοντική οργάνωση την Exceptional Greece, είχαν κάποια Project ανά ομάδα και έπρεπε με τις γνώσεις τους να βοηθήσουν κάποιον να ξεκινήσει κάτι καινούργιο. Με πήρε μια μέρα τηλέφωνο και μου είπε ότι πρότεινε στην ομάδα του σαν project τις τσάντες. Μέσα από αυτό μπήκα και εγώ στη διαδικασία να το σκέφτομαι διαφορετικά, μήπως γίνεται εκτός από τις τσάντες που φτιάχνω για μένα και τους φίλους μου να γίνει κάτι πιο ολοκληρωμένο. Μου γνώρισε το Βασίλη και μαζί φτιάξαμε την Kubique.

Startupminds.gr:

Μου αρέσει πολύ το λογότυπο που φτιάξατε, πως το αντιμετώπισε ο κόσμος και πως άλλαξε τα πράγματα για σένα;

Kubique:

Και εγώ ως καταναλωτικό κοινό, ενώ μπορεί κάτι να μου αρέσει αν δεν ξέρω από πού προέρχεται, ποιός το φτιάχνει, αν δεν έχει σφραγίδα θα διστάσω στο τέλος να το αγοράσω και είναι λογικό γιατί υποσυνείδητα θέλεις να ξέρεις που πάνε τα χρήματά σου. Αυτό θέλαμε να πετύχουμε φτιάχνοντας το Logo. Θέλαμε να έχουμε μία δική μας σφραγίδα πάνω στις τσάντες, ότι αυτή είναι η Kubique. Φτιάχνουμε ναι μεν τσάντες με αυτήν την τεχνοτροπία αλλά μας χαρακτηρίζουν τα μοτίβα, η γεωμετρία. Αυτό το πετύχαμε με το Logo μας. Πραγματικά όταν απευθύνθηκα στο Βασίλη για να φτιάξει ένα Logo δεν πίστευα τη δύναμη που έχει. Από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους, έβαλα το λογότυπο στις τσάντες μου και πλέον θέλω να πιστεύω πως όποιος βλέπει τις τσάντες μου, τουλάχιστον από αυτούς που έχουν αγοράσει καταλαβαίνει ότι είναι της Kubique. Για μένα έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Startupminds.gr:

Άρα προτείνεις σε όσους μας βλέπουν να φτιάχνουν λογότυπο, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόν.

Kubique:

Γενικότερα πιστεύω ότι αν κάποιος θέλει, οτιδήποτε κάνει, να το πάει σε επιχειρηματικό επίπεδο ένα brand name και ένα λογότυπο είναι η αρχή των πάντων. Δείχνει την ταυτότητά σου, καθορίζει ποιος είσαι, τι πουλάς, ποια είναι η αισθητική σου.

Startupminds.gr:

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που έμαθες σε αυτούς τους 8 μήνες; Τι θα έλεγες σε κάποιον που είναι στην κατάσταση που ήσουν και εσύ;

Kubique:

Έμαθα να κάνω υπομονή. Είναι πολύ σημαντικό, και η πολλή δουλειά σίγουρα. Να είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, ότι θέλουν να το κάνουν μέχρι τέλους. Είναι σημαντικό να ακούς γνώμες αλλά η τελική απόφαση να είναι δική σου.

Startupminds.gr:

Χρειαζόταν κάποιο κεφάλαιο για να ξεκινήσεις;

Kubique:

Χρειάζεται κεφάλαιο οτιδήποτε και αν κάνεις. Για παράδειγμα, επειδή είναι οnline, χρειάζεται να αγοράσεις λογιστικά προγράμματα για τιμολόγια και αποδείξεις αυτό είναι το ένα κόστος και μετά χρειάζεσαι κεφάλαιο για τις πρώτες ύλες για τις τσάντες. Στην αρχή υπήρχε βοήθεια από την οικογένεια είχα και εγώ ένα μικρό κεφάλαιο στην άκρη. Αλλά μπορείς να ξεκινήσεις και από το μηδέν. Με βοήθησε πολύ και το facebook το οποίο είναι δωρεάν και είναι πιστεύω είναι η καλύτερη δυνατότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να διαφημίσεις το προϊόν σου. Το κλειδί σε όλο αυτό είναι η οργάνωση και η θέληση.

Startupminds.gr:

Ανέφερες ότι το facebook είναι μία μεγάλη δωρεάν βιτρίνα. Τους πελάτες σου τους βρίσκεις μέσω facebook;

Kubique:

Προς το παρόν, μέχρι να ανέβει το site που φτιάχνει ο Βασίλης, με βρίσκουν μέσα από τα social media (facebook, instagram), αυτή είναι η επικοινωνία που έχουμε με το καταναλωτικό κοινό.

Νομίζω πως με μία σωστή χρήση-εκμετάλλευση των social media, τώρα πια υπάρχει η δυνατότητα και σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις να ανοιχτούν σε μία μεγάλη αγορά που παλαιότερα θα χρειαζόσουν πολλά χρήματα στο marketing για να καταχωρήσεις διαφημίσεις σε περιοδικά κτλπ. Οπότε μπορεί ο οποιοσδήποτε που αγαπάει κάτι και επιμένει, να δημιουργήσει μια συνοχή κ να επικοινωνεί με τον ίδιο τρόπο πάντα με το κοινό που επιθυμεί να προσεγγίσει, υπάρχει δίοδος. Το facebook στην περίπτωση της Kubique ήταν μια πολύ καλή λύση, αρχικά τουλάχιστον.

Startupminds.gr:

Είχες αμφιβολίες κι αν ναι, πως τις αντιμετώπισες;

Kubique:

Μιλάς με ένα άτομο πολύ ξεροκέφαλο, από τη στιγμή που το είχα βάλει εγώ στο μυαλό μου δεν με επηρέαζε κανείς και τίποτα. Υπήρχαν βέβαια (λίγες) στιγμές που έλεγα μήπως να μείνω στην ασφάλεια των σπουδών μου; Αλλά ήταν η αναλαμπή που έχουμε εκείνη τη στιγμή και το επόμενο λεπτό το ξεχνάμε. Εάν δεν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και το προϊόν, όσο καλούς συνεργάτες κι αν έχεις και όσο κι αν δουλέψεις δεν θα πάει προχωρήσει. Δεν ξέρω από πού αντλώ όλη αυτήν τη δύναμη, λογικά επειδή παθιάζομαι με την κατασκευή και τις τσάντες και το αγαπώ πραγματικά και πιστεύω όλο αυτό να μη με προδώσει και να μου βγει σε καλό.

Startupminds.gr:

Πως αντιμετωπίζεις τα εμπόδια;

Kubique:

Προσπαθώ να τα αντιμετωπίσω με θετική ενέργεια. Ότι έρχεται προσπαθώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να συνεχίσω με θετική διάθεση και με θετική σκέψη.

Startupminds.gr:

Θα έδινες τη συμβουλή σε κάποιον άλλον που δεν έχει δουλειά και έχει ένα πάθος, όπως κι εσύ, να το προσπαθήσει και γιατί;

Kubique:

Πρέπει να το θέλεις, να το αγαπάς. Οτιδήποτε κι αν κάνεις, είτε λέγεται τσάντα είτε λέγεται ασχολούμαι με τη γεωργία, την κτηνοτροφία τη διδασκαλία, πρέπει να το αγαπάς

Startupminds.gr:

Για κάποιον που αγαπάει αυτό που κάνει άλλα φοβάται;

Kubique:

Όλα μέσα στη ζωή είναι και η επιτυχία και η αποτυχία. Να είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει κάποιες άσχημες καταστάσεις με γερό στομάχι και με θετική σκέψη. Λίγο πολύ, όλοι οι άνθρωποι έτσι λειτουργούμε.

Συμφωνώ και εγώ, όταν κάποιος έχει ένα πάθος από κάπου θα το πιάσει. Σίγουρα χρειάζεται γερό στομάχι και γενικά το motto μου είναι υπομονή και επιμονή. Αυτό είναι το παν!

Επίσης, σημαντικό είναι να βρεις συνεργάτες με τους οποίους θα δέσεις. Είναι πολύ σημαντικό οι σκέψεις σου και οι ιδέες σου να ταυτίζονται αν όχι 100% σε πολύ μεγάλο βαθμό με τους συνεργάτες σου γιατί υπάρχει ένας κοινός στόχος. Αυτό δεν ξέρω πως θα το πετύχει κάποιος, σε μένα έγιναν όλα πολύ ωραία και πολύ αρμονικά και νιώθω πολύ τυχερή

Startupminds.gr:

Ποια θα έλεγες ότι ήταν η πιο δύσκολη φάση;

Kubique:

Η πιο δύσκολη φάση δεν έχει να κάνει με την Kubique, η οποία από τότε που ξεκίνησα μόνο θετικά πράγματα μου δίνει, η πιο δύσκολη φάση ήταν να δεχτώ να κάνω το πρώτο βήμα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο πιο πολύ ως δική σου εσωτερική διαμάχη.

Startupminds.gr:

Το είπες από την αρχή στην οικογένειά σου και στους δικούς σου ότι ήθελες να φτιάξεις μία επιχείρηση με τσάντες;

Kubique:

Ναι. Ήταν πάρα πολύ ξαφνικό δε νομίζω οι δικοί μου να το πιστεύουν όσο εγώ, και είναι λογικό αν μέχρι τα 27 σου είσαι καθηγήτρια γερμανικών και σε μια στιγμή τους λες όλα καλά μέχρι εδώ, εγώ τώρα θέλω να ασχοληθώ με τις τσάντες μου. Στην αρχή με κορόιδευαν και είναι λογικό, γι’αυτό πρέπει να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου.

Startupminds.gr:

Σχετικά με τα λάθη που κάνουμε, ιδιαίτερα στην Αμερική λένε ότι στα startups πρέπει να κάνεις πολλά και μεγάλα λάθη για να μάθεις. Εσύ πως το βλέπεις;

Kubique:

Ναι, πρέπει να γίνουν για να αλλάξεις και να αναθεωρήσεις μερικές απόψεις και να δεις τα πράγματα διαφορετικά απ’ ότι τα έβλεπες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αφού αλλάξεις εσύ, αλλάζει και ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την επιχείρηση σου. Μέσα από τα λάθη μαθαίνεις και εξελίσσεσαι, κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα. Όλοι εξελισσόμαστε, μαζί με μας και η επιχείρηση μας.

Startupminds.gr:

Άρα τα λάθη δεν πρέπει να τα βλέπουμε σαν εμπόδια αλλά σαν ευκαιρίες. Εσύ Βασίλη συμφωνείς με αυτό;

Kubique:

Δεν μπορώ να διαφωνήσω σε αυτό, από τα λάθη μας όλοι μαθαίνουμε. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε όσο το δυνατό λιγότερα.

Startupminds.gr:

Υπήρχαν κάποιες συμβουλές ή κάποια βιβλία που να σας βοήθησαν ιδιαίτερα;

Kubique:

Προσωπικά, από τη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά το μόνο που κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου είναι να ενημερώνομαι σε θέματα marketing και γενικά πως λειτουργεί μία επιχείρηση. Αυτό που μπορώ να πω είναι να μην επαναπαύεσαι ποτέ και να μπαίνεις στη διαδικασία να ενημερώνεσαι σε οτιδήποτε, θα βοηθήσει και εσένα και την επιχείρησή σου

Startupminds.gr:

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ Μαρίνα – Βασίλη, ακούσαμε πολύ ωραία πράγματα σήμερα. Ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν μια ιδέα ή έχασαν τη δουλειά τους ή δε βρήκαν ακόμα δουλειά μετά από σπουδές, να είναι παράδειγμα η Μαρίνα η οποία βρήκε μία ιδέα και το κυνήγησε

Kubique:

Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ο καθένας να ακολουθεί το όνειρο του, γιατί στην ουσία για ένα όνειρο ζεις, για ένα στόχο, ο καθένας εξαρτάται πως το ερμηνεύει. Απλώς ότι και αν κάνεις να το κάνεις με αγάπη, με πάθος και να μην απογοητεύεσαι.

Startupminds.gr:

Αν κάποιος θέλει να βρει την Kubique που μπορεί να σας βρει;

Kubique:

Μπορεί να μας αναζητήσει στο facebook και να ενημερωθεί για τα πάντα, να βρει και τη σελίδα μας στο instagram, που είναι το ίδιο, και να ενημερωθεί για το launch του site μας.

 

Μοιραστείτε την γνώμη σας για την συνέντευξη κάτω από το άρθρο. Έχετε ερωτήσεις για την Μαρίνα και την Βασίλη;

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Sharing = Caring

Μοιράσου το! Μπορεί να είναι χρήσιμο και σε άλλους. Ευχαριστούμε!